Üsküdar Gezilecek Yerler | Anadolu Yakası Gezilecek Yerler

İçeriğimiz de Üsküdar Gezilecek Yerler | Anadolu Yakası Gezilecek Yerler hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Üsküdar sahili ve sahilden seyrine doyamayacağınız Kız Kulesi manzarası Üsküdar’a gitmeniz için yeterli bir sebep. Üsküdar gezilecek yerler listesine başlamadan önce Üsküdar tarihi hakkında kısa bir bilgi vermekte fayda var.

Üsküdar ilçe Antikçağ döneminde “Khrisopolis” ismiyle anılmaktaydı. Perslerin gelişiyle Hrisopolis adını alan ilçe, Roma döneminde Scutari olarak anılmaktaydı. Doğu Roma dönemi Skudarium ismini alan şehir daha sonra Üsküdar adını alarak günümüzde bu adıyla anılmaktadır. Üsküdar 1078 senesinde Selçuklular tarafından alınarak Türk toprağı olmuştur.

Şimdi gelelim İstanbul’un incilerinden Üsküdar’ın gezilecek yerleri listesine. Öncelikle Üsküdar’a gelmişken bir sahil havası alıp kız kulesine karşı bir kahve içmek gelince yapılması gerekenlerin başında yer alıyor.

 

Üsküdar Gezilecek Yerler

Kız Kulesi

Üsküdar Gezilecek Yerler
Anadolu Yakası Gezilecek Yerler

İstanbul’da gezilecek yerler denilince ilk akla yerlerden birisi olan Kız Kulesi, Salacak açıklarındaki küçücük bir adanın üzerine inşa edilmiştir. Hakkında anlatılan birçok efsanesi olan, Boğaz’ın insanı mest eden fotoğraflarında her zaman kendine yer bulan Kız Kulesi, bugün İstanbul’un en önemli sembollerinden biri olarak yerli ve yabancı turistler tarafından sık sık ziyaret edilen ikonik bir adres.

Kız Kulesi’ne nasıl gidilir ?

Kız kulesine gitmek için 2 farklı rota bulunmakta. Üsküdar Salacak ve Kabataş üzerinden yapılan tekne seferleri ile kız kulesine ulaşabilirsiniz. Üsküdar Salacak kalkışlı Kız Kulesi seferleri 09.00-19.00 saatleri arasında her 15 dakikada bir yapılmakta. Kabataş-Kız Kulesi seferleri ise sadece hafta sonu 10.00-18.00 saatleri arasında saat başı olarak yapılmaktadır.

Kız Kulesinin Hikayesi ?

Kız Kulesi ile ilgili en ünlü efsane, Kleopatra’nın trajik sonuna benzeyen bir hikayeyi anlatır. Rivayete göre, kralın çok sevdiği kızı 18 yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öleceği kehanet edilir. Kral, bu kehaneti önlemek için denizin ortasında bir kule inşa ettirir ve prensesini buraya yerleştirir. Ancak kuleye gönderilen bir sepet içindeki Üzümlerle birlikte gelen bir yılan, prensesin ölümüne sebep olur. Kral, kızını demirden bir tabuta koyarak Ayasofya’nın giriş kapısının üstüne yerleştirir. Rivayete göre, yılan ölümünden sonra dahi prensesi rahat bırakmaz ve bu tabutun üstünde hala iki delik bulunduğuna inanılır.

 

Üsküdar Gezilecek Yerler: Çamlıca Kulesi

Çamlıca Tepesi
Çamlıca Tepesi

Çamlıca kulesi gezilecek yerleri arasında, 221 metrelik yüksekliği ile panoramik manzara deneyimi sunuyor. Çamlıca kulesinde yerinizi ayırarak akşam yemeği için yerinizi ayırmanız mümkün. Ayrıca Çamlıca Tepesi Üsküdar gezilecek yerler arasında en güzel manzaraya sahip nokta.  Çamlıca Kulesinden yerinizi ayırtmak için web sitelerinden rezervasyon yapmanız gerekmekte, buraya tıklayarak rezervasyon sayfasına ulaşabilirsiniz.

 

Üsküdar Gezilecek Yerler: Üsküdar Sahili

Uskudar Sahili
Üsküdar Sahili

Üsküdar sahili Kız kulesinin yanında İstanbul Avrupa yakası silüeti ile güzel bir seyir sunmaktadır. Sahilde balık keyfi yapabilir, sahil hattında yürüyüş yaparak sahilin tadını çıkarabilirsiniz.

 

Üsküdar Gezilecek Yerler: Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayi
Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi ve çevresi, tarih boyunca yerleşim alanı olarak kullanılmış ve köklü bir geçmişe sahiptir; hatta Bizans dönemine kadar uzanmaktadır. Farklı dönemlerde inşa edilen yapılarla şekillenen bu bölge, özellikle Sultan II. Mahmud (1808-1839) döneminde inşa edilen ahşap sarayın yangını sonrasında önem kazanmıştır. Sultan Abdülaziz ise 1863-1865 yılları arasında Beylerbeyi Sarayı’nı ve çevresine ek binaları yaptırarak bu bölgeyi daha da geliştirmiştir.

Beylerbeyi Sarayı, Mâbeyn ve Harem olmak üzere iki ana bölümden oluşur ve ana bina ziyarete açıktır. Sarayın tarihi dokusu ve zarif detayları ziyaretçilere sunulmaktadır. Deniz Köşkleri, üst set bahçeleri ve geniş havuzun çevresinde yer alan Sarı Köşk, Mermer Köşk ve Ahır Köşk, Sultan’ın saltanat atlarına ev sahipliği yapmak amacıyla inşa edilmiştir; ancak bu alanlar şu an ziyarete kapalıdır.

 

Üsküdar Gezilecek Yerler: Fethipaşa Korusu

Fethipasa Korusu
Fethi Paşa Korusu

Anadolu Yakası’nın Boğaz kıyısında yer alan Tarihi Fethi Paşa Korusu, Sultantepe semtinin Boğaz’ı gören sırtlarından Kuzguncuk Tepesi’ne ve Paşalimanı’na kadar uzanmaktadır. Zengin bitki ve ağaç türlerini bünyesinde barındıran bu yeşil cennette, geçmişte Türk edebiyatçı ve düşünürlerinden Cemil Meriç de konaklamıştır. Günümüzde ise Fethipaşa Sosyal Tesisleri adıyla hizmet veren bu alan, misafirlerine Boğaz manzaralı bir restoran deneyimi sunmaktadır.

 

Üsküdar Gezilecek Yerler: Mihrimah Sultan Camii

Mihrimah Sultan Camii
Mihrimah Sultan Camii

Üsküdar’ın iskele meydanında yükselen Mihrimah Sultan Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan için Mimar Sinan tarafından inşa edilen özel bir yapıdır. Aynı zamanda Mimar Sinan’ın erken dönem eserlerinden biri olarak kabul edilir. Caminin kubbesi, üç yanından yarım kubbelerle desteklenirken, ön cephesinde ise bu özellik bulunmamaktadır.

 

Üsküdar Gezilecek Yerler: Atik Valide Camii

Valide-i Atik
Valide-i Atik

Üsküdar Valide-i Atik Camii Üsküdar’ın Valide-i Atik semtinde, Çinili Cami Sokağı, Toptaşı Meydan Sokağı, Valide-i Kahyası Sokağı ve Tekke Önü Sokağı arasında yer alan Valide-i Atik Külliyesi içinde konumlanan Valide-i Atik Cami, Sultan II. Selim’in eşi ve III. Murad’ın annesi Nurbanu Sultan tarafından Mimar Sinan’a inşa ettirilmiştir. Cami, 1570-1583 yılları arasında yapımı tamamlanmıştır. Valide Sultan’ın 6 Aralık 1583 tarihinde vefat etmesinin ardından, caminin ikinci bir yapım süreci başlatılmış ve yeni yapı 39 gün sonra inşa edilmeye başlanmıştır. Cami, 26 Şubat 1589 tarihinden sonra ibadete açılmıştır.

 

Üsküdar Gezilecek Yerler: Çamlıca Tepesi Camii

Camlica Tepesi Camii
Üsküdar Gezilecek Yerler

Çamlıca Tepesi Camii, Anadolu Yakası’nın Boğaz’a bakan bölgesinde, 268 metre yükseklikteki bir rakıma sahip olan bir alana inşa edilmiştir. Bu cami, sadece ibadet amacıyla değil aynı zamanda sosyal, kültürel ve eğitim faaliyetlerine yönelik mekanları da içeren bir “külliye” olarak tasarlanmıştır.

Çamlıca Camii, dış tasarımında Mimar Sinan’ın eserlerinden büyük ölçüde ilham alınarak planlanmış ve inşa edilmiştir. Örneğin ana kubbenin çapı 34 metre olup, zemine ufak kubbelerle indirilerek camiye daha doğal bir görünüm kazandırılmıştır, ki bu da Mimar Sinan’ın tekniklerini yansıtmaktadır. Benzer şekilde, Çamlıca Camii, Çamlıca Tepesi’nden Boğaz’a bakan Süleymaniye Camii’nin İstanbul Boğazı’na yönelmesi gibi, bölgeye yönelik bir düzenleme ile inşa edilmiştir.

Caminin ana kubbesinin çapı, İstanbul’un sembolü olarak kabul edilen 34 metre olarak belirlenmiştir ve yüksekliği de İstanbul’da yaşayan 72 farklı milleti temsil eden anlamında 72 metre olarak tasarlanmıştır. Caminin altı minaresinden ikisi 90 metre yüksekliğinde inşa edilmiştir. Diğer dört minare ise Malazgirt Meydan Muharebesi’ni simgeleyen 107,1 metre yüksekliği ile öne çıkmaktadır.

 

İstanbul Anadolu Yakasında Görmeniz Gereken Diğer Tarihi Yerler

 

Anadolu Yakası Gezilecek Yerler: Şakirin Camii

Uskudar Gezilecek Yerler Sakirin Camii
Üsküdar Gezilecek Yerler Şakirin Camii

 

Anadolu Yakası Gezilecek Yerler: Şemsi Ahmet Paşa Camii

Semsi Ahmet Pasa Camii Uskudar Gezilecek Yerler
Şemsi Ahmet Paşa Camii Üsküdar Gezilecek Yerler

 

Anadolu Yakası Gezilecek Yerler: Çinili Camii

Cinili Camii Uskudar Gezilecek Yerler
Çinili Camii Üsküdar Gezilecek Yerler

 

Anadolu Yakası Gezilecek Yerler: Nakkaştepe Millet Bahçesi

Nakkaştepe Millet Bahçesi
Nakkaştepe Millet Bahçesi

 

Anadolu Yakası Gezilecek Yerler: Yeni Valide Camii

Yeni Valide Camii
Yeni Valide Camii

 

Anadolu Yakası Gezilecek Yerler: Sultan 3. Ahmed Çeşmesi

Sultan 3. Ahmed Cesmesi
Sultan 3. Ahmed Çeşmesi

İBB Küçük Çamlıca Korusu

IBB Kucuk Camlica Korusu
İBB Küçük Çamlıca Korusu

 

Üsküdar Gezilecek Yerler, Aktiviteler

Üsküdar’da gerçekleştirilebilecek en güzel etkinlikler arasında, Kız Kulesi‘nin sahil kenarından seyredilmesi, Fethi Paşa Korusu‘nda huzurlu anlar yaşanması ve Çamlıca Tepesi’ne çıkarak hem çayını yudumlayıp hem de eşsiz İstanbul manzarasının tadını çıkarmak yer alıyor.

Üsküdar’da keşfedilebilecek bir diğer seçenek ise hamam keyfidir. Bu semtte birçok tarihi hamam bulunuyor. Aralarından öne çıkanlar ise 15. yüzyılda inşa edilen Şifa Hamamı, 1583’te hayata geçirilen Valide Atik Hamamı, 1648’de yapılan Çinili Hamam, 1610’da inşa edilen Ağa Hamamı ve Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri için tasarlanmış olan Bulgurlu Hamamıdır.

 

Yorum-Öneri ile içeriğimize katkıda bulunmak ve okuyucuların güncel bilgilerinizden faydalanmasını isterseniz yorum yapmayı unutmayın 🙂

Abone Ol

 
Sosyal Medyada Paylaşın