Kamp Nasıl Yapılır & Kamp İçin Gerekli Malzemeler Listesi

Kamp için gerekli malzemeler listesi, kamp nasıl yapılır, kamp ateşi nasıl yapılır, kampa giderken alınması gerekenler ve yaz kamp için gerekli malzemeler hakkında bilgi verdiğimiz bu içeriğimizde sizlerde yorum-öneri-deneyim paylaşabilir, içeriğin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Kamp Nasıl Yapılır

Kamp Nasıl Yapılır
Kamp Nasıl Yapılır

Öncelikle kamp ve çadır ile aramda oluşan bağdan bahsetmeliyim. Üniversite yıllarım da sene içerisinde mutlaka 20-30 günüm çadırda geçerdi. O dönemler sırt çantalı gezgin modunda ülkeyi ve yurtdışını gezerken kampçılık tecrübem çok işime yaradı. Her yeni kampçılığa başlayan gibi bende kamp ateşi nasıl yapılır, kampa giderken alınması gerekenler, Kamp nasıl yapılır gibi araştırmalar yaparak ve tecrübeler edinerek bu konuda keyif işi kamp modeline geçtim.

Bu içerikte sizlere tecrübeden edinilmiş izlenimlerimi ve keyifli bir kamp için yapmanız gerekenleri adım adım aktaracağım.

Kamp Yeri Belirleme

Öncelikle en önemli konu kamp kurulacak yerin belirlenmesi. Gittiğiniz lokasyonda camping tesisi bulunuyorsa işiniz daha kolay. Çadırın konumunu belirlemek böyle yerlerde en önemli öncelik. Sabah 7 de güneşin tam açısında kalacak bir yere çadır kurmak akıl karı değil. Güneşin doğuşuna göre oradakilere sorarak veya doğu yönünü belirleyip güneşin geleceği açıyı kestirerek bir ağaç gölgesine çadır kurmak kampınızın konforunu arttıracak hamledir.

Gideceğiniz yerde kamp yeri yok ise öncelikle kamp kuracağınız çevreyi ve hava durumunu gözlemlemeniz gerekmekte.  Mesela bir dere yatağına kamp kuracaksanız hava durumuna bakmalısınız, bölgede ani su taşkınları ve sel olabilir, çadırınızın yeri oldukça riskli bir alanda kalacaktır.  Çadır kurulacak bölge mümkün ise düz bir alan olmalı çünkü eğimli yere kurulan çadır, gece uyurken ufak ufak eğime doğru kayabilmenize ve konforunuzun azalmasına sebep olacaktır.  Kamp kurulan bölgede telefonunuz çekmiyorsa ve yerleşim yerleri de uzakta kalıyorsa mutlaka birsine haber vermenizi öneririm. Ben biraz bu konularda uçları yaşadığım için ve başıma böyle bir olay geldiği için önlem almayı severim. Nemrut Dağı için gittiğimiz yolculukta gece zirveye yürüyüşümüze, karların seviyesinin yüksekliği ve yorgun olmamızdan ötürü ara verip kamp kurduğumuz lokasyonda yemeklerimizi pişirip yedikten sonra içtiğimiz kahve esnasında çadırımızın yakınına gelen parlayan gözleri görünce gecenin devamı biraz hareketli geçmişti. Issız bölgelere giderken yanımda torpil taşıma alışkanlığım hayvanları kaçırmama büyük fayda sağladı. Soğukkanlı olup daha sonra telefonun çektiği bölgeye geçip yardım çağırarak o geceyi sorunsuz atlatmıştık. Tabi ki sabah olduğunda jandarmanın bizi bıraktığı bir pansiyon da sabah kahvaltısı sonrası o zirve çıkıldı o deneyim yaşandı.

Lafı biraz uzattım ama kampçılık eğer doğanın içinde insanlara uzak bölgelerde yapılacaksa her türlü önlemi almakta fayda var.  Ayrıca en güzel kamplar doğanın içinde, insanlardan uzakta kurulan kamplardır bana göre.

Çadır Kurma

Çadırımız bizim doğada ki evimizdir. Bu sebeple çadırımızın kalitesi kampın konforunu direkt olarak etkilemektedir. Mesela yazlık bir çadır alıp Abant Gölüne gidip kışın kamp kuracak olan kişinin cahil cesaretini şimdiden tebrik ederim. Kamp nasıl yapılır, neler gereklidir gibi detayları araştırmadan yapılan kamplar keyifsiz geçer ve sizi kampa soğutur. Çadırın rüzgara dayanımı, ağırlığı ve su geçirimsizliği önemli detaylardandır. Normal bir yaz kampı yapacaksanız 3 mevsim çadırlar işinizi fazlasıyla görecektir. Kış kampları için 4 mevsim, ağır kış şartları için ise 5 mevsim çadırları öneririm.

Çadırı kurma işlemini yaparken çadırın pollerini güzelce ayarlayıp çadırı kurduktan sonra mutlaka yere sağlamlaştırması yapılmalıdır. Çakılan kazıkları yere 90 derece dik olarak çakmak yerine hafif açılı çakarsanız daha sağlam olacaktır. Çadırı kurduktan sonra en önemli olaylardan birisi fermuarının sürekli kapalı tutulmasıdır. Çadırın içine hayvanlar ve sinek girebilir, kampınızın huzuru kaçabilir.

Kamp Ateşi Nasıl Yapılır

Evet şimdi geldik en sevdiğim konuya. Kamp ateşini yakmak ve oturup ateşe kitlenerek kamp ateşi seyretmek gerçekten muhteşem bir olay. Öncelikle gitmeden önce temin edilebiliyorsa odun temin edilir. Eğer ki ıssız bir yere gidecekseniz ve odun taşıma durumunuz yoksa yanınıza alacağınız testere hayat kurtaracaktır. Ormanlık alanlarda kuruyan ağaçları, yerde bulabileceğiniz dalları testere ile keserek belirli boyutlara getirebilirsiniz.  Yeteri kadar odun temin ettikten sonra gelelim ateşi yakmaya. Öncelikle kesinlikle yaş odun kullanmayınız. Yaş odunlar hem geç yanar hemde yoğun duman yaparak kamp ateşi etrafında oturanların dumandan rahatsız olarak kamp ateşi keyfinin bozulmasına sebep olur.

  • Kamp Ateşi yapacağınız yerin etrafına taşlarla ufak bir barikat yapın. Bu taşlar rüzgarın direkt olarak ateşe vurmasını engelleyerek hızlı yanmayı azaltır ve ateşin güvenli bir alanda kalmasını sağlar.
  • Kamp ateşinin yakınında yangın tüpü veya su bidonu bulundurun.
  • Kamp ateşini çadırlara en az 6-7 metre uzağa yapmalısınız.
  • Kamp ateşinin büyümesi ve güzel tutuşması için öncelikle yapraklar ve küçük kuru dallar ile kamp ateşinin ilk tutuşturucu kısmı hazırlanmalı.
  • Bol miktarda kuru dal ve yaprakla oluşturduğumuz tutuşturucu kısmın üstüne, ateş yandığında çok da boğulmayacak vaziyette kalın odunlar sıralanmalıdır.
  • Bu saatten sonra size ateşi başlatarak, oturup keyif yapmak kalacak.

Kamp İçin Gerekli Malzemeler Listesi

Öncelikle bu bir yemek tarifi değil. Kampçılık yapacaksanız kendinizi tanımanız ve ihtiyaçlarınızı anlamanız gerekir. Kamp İçin Gerekli Malzemeler listesi bir kampın keyifli geçmesi için önemlidir.

  • Çadır
  • Mat
  • Uyku Tulumu
  • Propan Bütan Kamp Tüpü
  • Mutfak gereçleri ve bıçak
  • İp ( nerede lazım olacağı belli olmuyor)
  • Ufak ilk yardım malzemeleri.
  • Kafa lambası
  • Mümkünse bilek korumalı ayakkabı.
  • Hamak (Bir kere tadını aldıktan sonra gerekli malzemeler listesine girecektir)
  • Kamp alanı sulak bir bölgede ise Sinek kovucu almanızı şiddetle tavsiye ederim.
  • Kamp çakısı
  • Hayvanları korkutacak torpil veya ses yapacak şeyler.
Kamp Icin Gerekli Malzemeler
Kamp İçin Gerekli Malzemeler

Kampa Giderken Alınması Gerekenler

  • Müzik için bluetooth hoparlör olmazsa olmaz listemizin başında geliyor.
  • Güzel bir market alışverişi. (közde muz çikolata, közde patates, meyve, sabah kahvaltısı, güniçi enerji verici takviye çikolata vb ürünler ve akşam yemeği malzemesi)
  • Kamp çevresine aydınlatma yapmanız kamp keyfini arttıracaktır fakat yıldızları izlemenizi de zorlaştıracaktır.
  • Yedek çakmak
  • Yağmurluk ( hava durumuna göre)
  • Branda ( hava durumuna ve çadırınızın su geçirmezliğine göre)
  • Buzluk termos ve bolca buz.
  • Yemekte kullanmak üzere, marketten almak yerine evde kapağı kapanabilen şişelere sıvı yağ, baharat koyarak ağırlığı ve gereksiz maddiyatı engellemiş olursunuz. Her seferinde yağ alıp geri taşımayla uğraşmamak için ideal tercih.
  • Ağrı kesici

Kamp nasıl yapılır

Kamp yapacağınız yeri belirlediniz, çadırınızı kurdunuz ve yemeğinizi yediyseniz şimdi kampın tadını çıkarmak için yapabileceğiniz aktiviteler.

Voleybol: Plaj veya saha voleybolu kampın bir parçası olarak eğlenceli ve aktif bir etkinlik olabilir.

Futbol: Bir futbol topuyla arkadaşlarınızla veya kamp arkadaşlarınızla futbol maçı yapabilirsiniz.

Kamp ateşi etrafında şarkı söyleme: Akşamları kamp ateşi etrafında toplanarak şarkılar söylemek hem eğlenceli hem de keyifli olabilir.

Doğa yürüyüşleri: Kamp alanının etrafında veya yakınındaki doğa yollarında yürüyüş yapabilirsiniz.

Frisbee: Frisbi atarak eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Koşu oyunları: Çuval yarışı, üç ayak yarışı gibi koşu oyunları düzenleyebilirsiniz.

Tahta oyunları: Monopoly, Satranç, Scrabble gibi tahta oyunlarını kamp arkadaşlarınızla oynayabilirsiniz.

Doğa keşfi: Çevredeki doğal güzellikleri keşfedebilirsiniz. Kuş gözlemi, bitki tanıma gibi etkinlikler yapabilirsiniz.

Yıldız gözlemi: Açık havada yıldızları izleyerek gökyüzünü keşfedebilirsiniz.

 

Yorum-Öneri ile içeriğimize katkıda bulunmak ve okuyucuların güncel bilgilerinizden faydalanmasını isterseniz yorum yapmayı unutmayın 🙂

Abone Ol

 
Sosyal Medyada Paylaşın